Film Honeyland / BLEDonderdag
uit met vlieg

5.11.2020

De documentaire, gebaseerd op het leven van Hatidze Muratova, vertelt het verhaal van een imker die wilde bijen houdt die in het dorp Bekirlija (Balkan) woont.

De vrouw maakt gebruik van oude tradities, met respect voor de natuur, om honing te verbouwen in de bergen van Noord-Macedonië. maar de balans wordt verstoord door de komst van een naburige nomadenfamilie. Deze laatste legt zich ook toe op de handel in honing, maar niet op de manier die Muratova zo hoog in het vaandel draagt. Dit verschil in productiemethoden zorgt voor oplopende spanning.

Regisseurs Tamara Kotevska en Ljubomir Stefanov hadden de idee om een korte natuurdocumentaire te maken in een afgelegen bergachtig gebied in de Balkan. Totdat ze op enkele prachtige bijenkorven achter een rots stootten. Zo kwamen ze terecht bij Muratova en begon een drie jaar durend avontuur: er werd gefilmd tijdens brandende zomers en ernstige vrieskou. Na nog een jaar montage werd hun eerste langspeelfilm geboren. Honeyland is een episch, visueel verbluffend portret van het delicate evenwicht tussen de mens en natuur.

De film is genomineerd in twee categorieën bij de 92ste Oscaruitreiking, namelijk beste documentaire en beste internationale film.

De meest bekroonde film van het Sundance Film Festival van 2019, die de World Cinema Grand Jury Prize, een Special Jury Award voor Cinematografie en een andere Special Jury Award voor Originaliteit heeft gewonnen.

Regie: Tamara Kotevska en Ljubomir Stefanov

Productie: Ljubomir Stefanov en Atanas Georgiev

Leeftijd: alle

Duur: 89min

Prijs: 2

Locatie: Grote Zaal De kroon

Info en reservaties: 02 482 00 10 / dekroon@vgc.be

Algemene informatie

Thema: 
Documentaire, Podium
Wanneer: 

5.11.2020
van 20:00 tot 22:00

Waar: 

Gemeenschapscentrum De Kroon vzw
Jean Baptiste Vandendrieschstraat 19
1082 Sint-Agatha-Berchem

Voor wie: 
Jongeren 15+, Jongeren 12+, Kinderen, Kleuters, Peuters, Senioren, Volwassenen
Leeftijd: 

1-101 jaar

Extra info: 
Prijs: 

€ 2

Prijs

€ 2

Reservatie

GC De Kroon
tel 02 482 00 10
dekroon@vgc.be

Waar

Gemeenschapscentrum De Kroon vzw
Jean Baptiste Vandendrieschstraat 19
1082 Sint-Agatha-Berchem

Bereikbaarheid

tram 19 en bus 82; halte Schweitzer
bus 20; halte Vandendriesch
bus 84 en nachtbus N15; halte Maricollen