Over De kroon

Verspreid in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest liggen 22 gemeenschapscentra die samen de 'N22' vormen. De centra staan open voor de inhoud die de stad samen wil creëren. Medewerkers, partnerorganisaties en vrijwilligers slaan daartoe de handen in elkaar.

Gemeenschapscentrum (GC) De kroon is het gemeenschapscentrum in Sint-Agatha-Berchem.

 

De kroon wil bruggen bouwen tussen gemeenschappen en buurten van Sint-Agatha-Berchem.

De kroon stimuleert ontmoeting en betrokkenheid.

De kroon investeert in publieksvernieuwing en verbreding.

De kroon heeft zeker oog voor de jongsten in de samenleving en soigneert de senioren.

De kroon wil zorgzaam zijn voor de stad en investeert in duurzame projecten.

De kroon is ook een presentatie- en creatieplek en wil mensen laten genieten van cultuur.

De kroon heeft ongetwijfeld het mooiste terras van noordwest Brussel.

 

De kroon is gekend voor zijn familiewerking zoals het Visueel festival Visuel (VFV), zijn jeugdtheater op zondag, kinderfilms op woensdag, BoemBoum & Festinomade. De grote festivals worden in symbiose met alle Berchemse culturele partners - CC Le Fourquet, de Nederlandstalige en Franstalige bibliotheek & academie en de gemeentelijke jeugddienst -georganiseerd.

Het Visueel Festival Visuel waaierde in 2017 voor het eerst uit naar het Sint-Agatha voorplein en bracht meer dan 5000 man op de been, BoemBoum laat elke jaar op de autoloze zondag  de spel en sportharten van een duizendtal Berchemse kinderen harder kloppen en Festinomade brengt op de eerste zondag van februari een doorslagje van het betere jeugdtheater. Het zijn gekende bakens in de jaarwerking geworden.

De kroon pakt ook elk jaar uit met grote evenementen bij de start van het kalenderjaar en als seizoensafsluiter onder de noemer De kroon Wintert & Zomert. Het zijn ontmoetingsmomenten waarbij de aangesloten verenigingen, bevriende organisaties, culturele partners, buren, supporters, sympathisanten en inwoners van Sint-Agatha-Berchem en groot Brussel worden uitgenodigd op een culturele activiteit omkaderd door een brunch of een barbecue.

Dkantine, het bargedeelte in De kroon, is sinds enkele jaren omgebouwd tot een experimentele ruimte die gedragen wordt door vrijwilligers en verenigingen. Het biedt ondertussen plaats aan het Repair Café, de spelletjesavonden, het open naaiatelier ‘Naai ça pique’, de biomanden, ontbijtfilms, de Quality Times met open mic’s voor jonge muzikanten, een maandelijkse BLED-avond, brede-schoolactiviteiten als ‘Kinderen baas’ en ‘middagje met’, conversatietafels, seniorennamiddagen, after-school/works en zonnige zomerbars met een terras. De intentie is ook te starten met game-namiddagen voor tieners en met een aanbod dat gedragen wordt door senioren en nieuwkomers.

De kroon stapt graag mee in projecten rond duurzaam samenleven. Het Kipkot is er een van, maar ook het Repair Café dat dit jaar zijn 5de jaar ingaat en het Bled’stival. De Boekenbox werd onlangs geopend en de Give Box is een plek geworden waar vele wegen en voorwerpen elkaar kruisen. Fier zijn we ook op de Groendreefmarkt die tot maart letterlijk op het terras voor De kroon staat en de beste lokale en eerlijke bioproducten aan de man brengt. Ook hier wordt intens samengewerkt met vele partners waaronder BLED.

De kroon is een dynamische creatieplek met lokaal en internationaal talent, hybride en visuele spektakels, muziek, theater, beeld ... het hoort allemaal bij de werking. Brussel is de bakermat van internationale circusartiesten, die nu en dan in residentie komen bij het VFV. Heel wat talent passeerde op onze theatervloer. Compagnie Side-Show maakte in 2017 met ‘Spiegel im Spiegel’ een voorstelling in De kroon die werd beoordeeld in De Standaard met vier ⭐⭐⭐⭐.

De kroon heeft ook bijzondere aandacht voor zijn verenigingen, scholen, buurten & wijken en organiseert jaarlijks een quiz voor de verenigingen, doet mee aan dag van de buren, plukt vers fruit met Berchemnaren tijdens Bokal Lokal, zet zijn deuren open voor studenten tijdens Study Spaces en bereikt op jaarbasis 3000 lagere schoolkinderen met zijn scholenwerking.

Ten slotte organiseert De kroon cursussen voor kinderen, jongeren en volwassenen op wekelijkse basis. Er worden zowel sportieve, creatieve als educatieve cursussen aangeboden en dit op maat van de bezoeker. Tai Chi en de lessen Eutonie zijn nieuwkomers in het aanbod. Tijdens alle schoolvakanties worden creatieve cursussen georganiseerd i.s.m. GC De Zeyp en De Platoo voor kinderen van 3 tot 12 jaar.

 

CONTACT

De Kroon

J.B. Vandendrieschstraat 19

1082 Sint-Agatha-Berchem

02 482 00 10

dekroon@vgc.be

www.gcdekroon.be

www.visueelfestivalvisuel.com

 

OPENINGSUREN ONTHAAL

De kroon is 7 dagen op 7 open voor zijn bezoekers én gebruikers.

De receptieve werking wordt elke dag waargemaakt vanaf 9u tot 17u met een gedreven onthaal-equipe.

Het is een echte ‘onthaalwerking’ met informatie, service en een grote dienstbaarheid naar de bezoekers toe.

De kroon is op maandagavond open met een actieve permanentie/onthaalwerking tot 20u.

 

Van maandag tot donderdag van 9u tot 12u30 en van 13u15 tot 17u.

Maandag is er permanentie tot 20u.

Vrijdag is er permanentie tot 16u.

 

Fotogalerij: 
de kroon
kinderen
feestje
zaal 2
cafe
zaal