Over De kroon

Gemeenschapscentrum De kroon is een familiecentrum met sterke focus op ruimte voor ontmoeting tussen mensen, gemeenschappen en verenigingen.

Enkele ankerpunten uit de werking:

Visueel Festival Visuel: ‘Circus, Fun & Urban Arts’ is een festival met focus op visuele kunsten en woordloos straattheater, acrobatie en dans. Elk jaar vindt dit festival plaats na Pinksteren. In 2019 bestond het 15 jaar en was er een feesteditie. De laatste edities genereren een grote opkomst vanuit de omliggende gemeenten, alsook Vlaanderen & Wallonië. De organisatie verloopt in symbiose met Archipel 19, wordt steeds professioneler en het aanbod kwaliteitsvoller. De aandacht gaat naar kleine locatievoorstellingen in een kleine opstelling en intieme sfeer naast shows voor een groot publiek.

Activiteiten voor kinderen: GC De kroon zorgt ervoor dat elk kind dat school loopt in een Nederlandstalige school in Sint-Agatha-Berchem minstens tweemaal per jaar naar een kwalitatieve theatervoorstelling en minstens 1 keer per schooljaar naar een leuke jeugdfilm kan gaan. Sinds september 2019 is er ook een aanbod voor het secundair onderwijs en werd een nieuwe scholenwebsite ‘schoolpodiumnoordwest’ met inschrijvingsmogelijkheid gelanceerd.

• De familieprogrammatie (theater, animatiefilm en dans) wordt meer ingebed in Festi’Nomade, een festival in samenwerking met Archipel 19 en de Jeugddienst, Festi’- Nomade loopt dit seizoen van oktober t.e.m. maart 2020.

Sport: de scholenveldloop (1000 kinderen) wordt in 2019 een scholenbosloop want deze verhuist voor het eerst naar het Wilderbos, ProFIETSiat (leren veilig fietsen) speelt in op meer fietspaden en trage mobiliteit. De jaarlijkse sportieve hoogdag is BoemBoum, een festival voor families op autoloze zondag met een bereik van 1500 personen. Daarnaast is het sporten bewegingsaanbod voor kinderen en senioren gegeerd met o.a. kleuterturnen, yoga, seniorengym, eutonie. De jaarlijkse Buitenspeeldag breidt elk jaar uit tot een ware happening in en rond het Olifantenpark.

Duurzaamheid: samenwerking met BLEDvzw (Berchem Lokaal en Duurzaam). Verschillende deelwerken van BLED vzw worden actief ondersteund door GC De kroon. Het Repair Café was het tweede ooit opgericht in Brussel, en viert zijn 7de verjaardag in 2020. Kipkot 3.0 is al tweemaal ondermijnd door een vos en krijgt in 2019 een doorstart. De circulaire groendreefmarkt op woensdagnamiddag is al drie jaar vaste prik op het terras voor GC De kroon. Het Naai ça Pique -atelier, het lokale bier Schweitzer en de Brusselse munt Zinne kaderen tevens in de duurzaamheidsgedachte. In het voorjaar van 2019 werd gestart met de verdeling van biomanden van lokale groenteboeren op zaterdagochtend.

Dkantine: Deze caféruimte wordt uitgebaat door volharde vrijwilligers en is een groot succes. Elk jaar zijn er uitbreidingen qua openingsuren waardoor Dkantine zowel op woensdag, donderdag, vrijdag, zaterdag en bij elke activiteit open is. De best gekende activiteiten zijn de Quality Times en de Jazz Jams op vrijdagavonden. Ook de spelletjesavonden bereiken een breed publiek. Al even origineel in zijn soort zijn de tweejaarlijkse Bicycle Bars. Andere deelwerkingen van Dkantine: BLEDonderdagen en BLED’Stival, Naai ça Pique, spelletjesavonden, biomanden, Study Spaces, dag van de buren, Bokal Lokal.

• Residenties voor kunstenaars. GC De kroon kent een uitgebreide werking op vlak van ‘artists in residence’. Vanuit trajecten, coproducties en residenties wil GC De kroon nieuwe verhalen en een nieuw repertoire tonen door een duurzame ondersteuning te geven aan artistieke vernieuwing. Tientallen kunstenaars verblijven gedurende enkele weken in GC De kroon als resident. We bereiken lokale kunstenaars, groepen uit het middenveld, de theater- en circuswereld alsook internationale toptalenten.

De Kroon Wintert en Zomert: nieuwjaarsreceptie en 11-juliviering in een gemeenschapsvormend, cultureel en feestelijk kader met een podiumactiviteit.

CONTACT

De Kroon

J.B. Vandendrieschstraat 19

1082 Sint-Agatha-Berchem

02 482 00 10

dekroon@vgc.be

www.gcdekroon.be

www.visueelfestivalvisuel.be

 

OPENINGSUREN ONTHAAL

De kroon is 7 dagen op 7 open voor zijn bezoekers én gebruikers.

De receptieve werking wordt elke dag waargemaakt met een gedreven onthaal-equipe. Het is een echte ‘onthaalwerking’ met informatie, service en een grote dienstbaarheid naar de bezoekers toe.

 

  • Van maandag tot donderdag van 9u tot 12u30 en van 13u15 tot 17u.
  • Vrijdag is er permanentie tot 16u.

 

Fotogalerij: 
de kroon
feestje
zaal 2
cafe
AV
QT
bled
wintert
VFV
veldloop