Jeugd

De kroon is het hele jaar rond bezig voor kinderen en jongeren. Creatieve kindercursussen tijdens de vakanties, ateliers bij Kinderen Baas, kinderfestivals als BoemBoum en Kidsfestival: het is maar een kleine selectie uit het jeugdaanbod in De kroon.

‏‏‎ ‎

Generatie Veerkracht

Generatie Veerkracht

Een kunstzinnig vakantieaanbod ter bevordering van de veerkracht van kinderen tussen 6 en 11 jaar.
Creatieve kindercursussen

Creatieve kindercursussen

Creatieve kindercursussen voor kinderen van 3 tot 11 jaar.
KinderenBaas

KinderenBaas

Buitenschoolse opvang op woensdagnamiddag.
Studyspaces

Studyspaces

Gratis studieruimtes voor studenten vanaf 16 jaar. Wi-Fi inbegrepen!
Kunstendag voor kinderen

Kunstendag voor kinderen

Elk jaar op de derde zondag van november viert Vlaanderen de Kunstendag voor Kinderen.
Middagje met ...

Middagje met ...

Een aanbod van verschillende middagateliers op de scholen.
Speelpleinen, vakanties en stages

Speelpleinen, vakanties en stages

Buitenspeeldag

Buitenspeeldag

In samenwerking met de gemeente en de partners zullen er verschillende locaties worden opengesteld waar, telkens voor een andere leeftijdsgroep, activiteiten plaatsvinden.

Scholenwerking

Elk kind heeft recht op culturele activiteiten. Lees hier hoe GC De kroon dit realiteit maakt.

Generatie veerkracht

Dit project biedt een kunstzinnig vakantieaanbod ter bevordering van de veerkracht van kinderen tussen 6 en 11 jaar in en rond Sint-Agatha-Berchem. Samen met Hanneke Paauwe volgen ze artistieke trajecten en interventies en kunnen ze zo reconnecteren met de buurt en de buitenwereld.

Het project werd opgestart in de zomer van 2020. Er werd toen gewerkt rond het thema ‘krachtdieren’. De focus lag op het bouwen aan zelfvertrouwen en weerbaarheid door middel van creatieve activiteiten, steeds met aandacht voor spelplezier. In 2021 werd dan weer gewerkt rond het thema ‘wonderwoonst’. In 2022 en 2023 breidt het project verder uit met een jaarwerking en zomeraanbod

Bekijk hier de eindcompilatie van 3 weken speelweek in 2020

i.s.m. buurtwerk, jeugddienst, brede school, OCMW, jeugdwerk,…

Creatieve kindercursussen

In GC De kroon vinden tijdens de krokusvakantie, zomervakantie, herfstvakantie en kerstvakantie de creatieve kindercursussen plaats voor kinderen van 3 tot 11 jaar. Dit in samenwerking met GC De Zeyp en GC De Platoo.

GC De kroon kiest de laatste jaren voor de leeftijdsgroep tussen 9 en 11 jaar om aan te sluiten bij een (nieuwe) tienerwerking.

> Registreer je hier en hou ons programma in de gaten voor meer info.

Kinderen Baas

Op woensdagnamiddag hebben de kinderen het voor het zeggen in De kroon. Brede School Flamingo en GC De kroon organiseren wekelijkse activiteiten voor kinderen uit de naschoolse opvang van de scholen uit de buurt. Belangrijk is dat de kinderen zelf bepalen wat ze willen doen. Ze kunnen kiezen uit kookworkshops, knutselateliers, theater, verhalen in de bib, sport en spel in het bos en nog veel meer. Bovendien bepalen ze mee welke activiteiten in de toekomst op het programma zullen staan.
Kortom: woensdagnamiddag? Dan zijn de kinderen baas!

i.s.m. Brede School Flamingo, GC De kroon en de Nederlandstalige bibliotheek

Study Spaces

Niet alle studenten beschikken thuis over een rustige plek waar ze zich goed kunnen concentreren of over een degelijke internetverbinding beschikken die onontbeerlijk is in tijden waarin afstandsonderwijs de norm is. Daarom stelt GC De kroon zijn ruimtes ter beschikking voor studenten. Zo kunnen we voor een 20-tal studenten die zich op regelmatige basis inschrijven, studeerruimtes voorzien.

Sinds 2021 werkt De kroon samen met andere partners in St.-Agatha Berchem. Het eigen aanbod wordt nog beter afgestemd op dat van andere partners in Berchem die eveneens studieruimtes aanbieden.

Praktisch ▪ Toegang gratis ▪ Vanaf 16+ ▪ Van maandag tot vrijdag tussen 9u-17u (uitgezonderd de jaarlijkse vakantiesluiting van GC De kroon) ▪ In de vergaderzalen, de zuilenzaal en crearuimte ▪

Registratie verplicht: stuur een mailtje naar dekroon@vgc.be

Kunstendag voor kinderen

Elk jaar op de derde zondag van november viert Vlaanderen de Kunstendag voor Kinderen. Op die dag kunnen kinderen en hun familie een hele dag kunst beleven. Er is aan iedereen gedacht: aan erg jonge en iets oudere kinderen, tot twaalf jaar. Hun (groot)ouders, ooms, tantes, broers en zussen zijn even welkom. Alle kunsten komen aan bod: theater, film, muziek, dans, architectuur, literatuur, beeldende kunst en combinaties daarvan. Je kan voorstellingen bijwonen, je op een tentoonstelling laten rondleiden of aan een workshop meedoen. Wedden dat je achteraf goesting hebt op meer?

Meer info op: www.kunstendagvoorkinderen.be

Kunstendag voor Kinderen is een initiatief van de Vlaamse minister van Cultuur dat wordt georganiseerd door het Departement Cultuur, Jeugd en Media

> Registreer je hier en hou ons programma in de gaten voor meer info.

Buitenspeeldag

Op de buitenspeeldag zetten alle kinderen hun televisie, computer, gsm of playstation uit, trekken ze hun schoenen aan en gaan buiten spelen! Om dat buiten spelen nog leuker te maken zorgt GC De kroon, samen met de partners uit de gemeente dat er heel wat te doen is. Kom sporten uitproberen die je ervoor nog nooit deed, dansen met je vrienden of doe mee aan creatieve ateliers. 

Op jouw favoriete televisiezenders (Ketnet, Nickelodeon, Studio 100 TV,...) valt er alleszins helemaal niets te beleven. Die gaan een hele namiddag op zwart. Je hebt dan ook geen enkel excuus om binnen te blijven!

> De volgende buitenspeeldag zal plaatsvinden in april 2022
> Hou ons programma in de gaten voor meer info.

Middagje met ...

Brede School organiseert gedurende het hele schooljaar tal van activiteiten binnen en buiten de school(m)uren. Door het aanbieden van verschillende middagateliers op de scholen in samenwerking met lokale partners krijgen de kinderen de kans om het vrijetijdsaanbod te leren kennen in de schoolbuurt. “Middagje met…” is een initiatief van Brede School Flamingo.

In 2021 starten de middagateliers geleidelijk aan terug op onder de geldende COVID-19-maatregelen. Er wordt extra ingezet op sportieve buitenactiviteiten omdat veel kinderen nog steeds een groot deel van hun wekelijks hobby’s niet kunnen hervatten en de nood aan beweging groot is.

i.s.m. Brede School Flamingo, GC De kroon, de bibliotheek

Speelpleinen, vakanties en stages

Elk jaar organiseert de jeugddienst van de gemeente Sint Agatha-Berchem een Nederlandstalige speelweek voor kleuters van 3-6 jaar. Vanwege het wegvallen van enorm veel activiteiten voor kinderen ten gevolge van corona werd er vanuit de jeugddienst en Brede School Flamingo beslist om een extra speelweek te organiseren voor kleuters in de zomerperiode. Beide speelweken werden breed gecommuniceerd via het brede school netwerk en waren dan ook in een mum van tijd volzet. Deze speelweken waren een samenwerking met Amadeo Kollectif. De werkende ouders waren de organisatie bijzonder dankbaar.

Jeugddienst i.s.m. Brede School Flamingo, GC De kroon

> Hou  ons programma in de gaten voor meer info.

Een superdivers huis

GC De kroon werkt aan heel wat projecten.

Deze maand in GC De kroon

Wil je meer weten over het programma van De kroon deze maand? Klik dan hieronder!