Kunstenaars in residentie

De Kroon kent een uitgebreide werking op vlak van ‘artists in residence’. Vanuit trajecten, coproducties en residenties wil De Kroon nieuwe verhalen en een nieuw repertoire tonen, de klassieke manieren van produceren in vraag stellen, duurzame ondersteuning geven aan artistieke vernieuwing en nieuwe relaties aangaan met de stad en een nieuw publiek. De focus in onze residentiewerking ligt op visuele kunsten, jeugdtheater (onthaalklas t.e.m. tweede graad lager onderwijs), circus en dans.

Om jongeren tussen 16 en 26 jaar een unieke kans te bieden om hun artistieke ontwikkeling naar een hoger niveau te tillen, is CIRCUIT in het leven geroepen. Binnen CIRCUIT ziet elk traject er anders uit. In het seizoen 2023-2024 presenteren we twee boeiende artistieke mogelijkheden. Meer over vind je op www.n22.brussels/circuit

Per slot nog dit: Wil je een gratis ruimte als startende kunstenaar tijdens de zomer in de Brusselse gemeenschapscentra? In samenwerking met  Kunstenwerkplaats organiseren we een OPEN CALL: 100% FREE SPACE. Ben je een professionele kunstenaar of heb je plannen in die richting? Heb je een duidelijke link met Brussel en ben je op zoek naar een ruimte voor je onderzoek of project? Surf dan naar www.n22.brussels en laat een berichtje achter.

Hoe verloopt een residentie bij De Kroon?  
We willen residenten de kans geven om tijdens hun residentie een nieuw project op te starten, verder uit te werken of er de laatste hand aan te leggen. Makers krijgen de kans om hun werk te ontwikkelen zonder al te grote druk.  Als resident kan je gedurende twee of drie weken gebruik maken van één van onze ruimtes (crearuimte, theaterzaal, danszaal). Technische ondersteuning kan voor de start van de residentie besproken worden. Tijdens de residentie wordt er toegewerkt naar een (publiek) toonmoment dat de vorm kan aannemen van een gesprek, try-out, oefensessie etc. De vorm en de timing van het toonmoment worden samen met het gemeenschapscentrum besproken.  Samen met de residenten gaan we op zoek naar een formule die zowel bij hen als bij ons past. Als resident kan je gratis gebruik maken van de ondersteuning. Maar als je opgenomen wordt in onze programmatie, dan bieden we je wel een op voorhand afgesproken financiële vergoeding. Deze vergoeding staat in verhouding met de ondersteuning die je tijdens de residentie kreeg. 

Hoe gebeurt de selectie van residenten?  
Een jury, bestaande uit vertegenwoordigers van De Kroon en Kunstenwerkplaats De Pianofabriek, maakt een eerste selectie op basis van de aanvragen.  De gekozen residenten werken tijdens hun residentie toe naar een toonmoment.  Naar aanleiding van het toonmoment volgt een tweede selectie door de jury. Daarna wordt beslist wat opgenomen wordt in de programmatie van GC De Kroon. 

Oproep 
Ben je een professionele kunstenaar of heb je plannen in die richting? Ben jij of jouw collectief op zoek naar een ruimte voor jullie project? Dan is een residentie in De Kroon misschien wel iets voor jou. De focus in onze residentiewerking ligt op visuele kunsten, jeugdtheater (onthaalklas t.e.m. tweede graad lager onderwijs), circus en dans.  We bekijken samen of jouw werk kan worden opgenomen in de artistieke programmatie van De Kroon. Daarom wordt er tijdens de residentie toegewerkt naar een toonmoment dat de vorm kan aannemen van een gesprek, try-out, oefensessie.  

Interesse? Vul dit formulier in. 

Deze  artiesten waren reeds in residentie in GC De Kroon:

 • BXL WILD met 'Kale bomen ruisen niet'MAA 2021
 • Elisabeth Borgermans/Baike met ‘Zasür’DEC/JAN 2020
 • Amos Tindemans & Judith Van Oeckel met ‘Chloé en Anton’OKT/NOV 2020
 • Company Giolisu/Teatro Pachuco met ‘Je suis Sisyphus’SEP 2020
 • Dagmar Dachauer met ‘The Very Basic’MAA/APR/MEI 2020
 • Veerle Pollet met concert ‘Paulette Verlée’JAN/FEB/MAA 2020
 • Ultima Thule met ‘BAM!’DEC 2019
 • Be Flat met ‘Bi’OKT/NOV 2019
 • Juliane von Crailsheim met ‘Ernst’AUG/SEP/OKT 2019
 • William Tamla met ‘Little Help’AUG/SEP 2019
 • Emballage Kado met ‘Breugelproject’FEB/MAA/APR 2019
 • Dagmar Dachauer met ‘The Feline Project’MAA 2019
 • Maxime Dreesen met ‘The Failure of Sex’
 • JAN 2019
 • Ultima Thule & Une Tribu artists met ‘Saperlipopette’JAN 2019
 • Artype met ‘Voyeurs’